Najgorsze jest to, że Policmajstry też to mogą czytać - gotowa instrukcja :evil: A potem dyskutuj z takim...
Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h?
Zwiń
X
-
miodowy, niestety w życiu i w każdej branży (tak i w drogówce) możesz trafić na człowieka i taboreta. Najgorzej, jak Policaj koniecznie będzie chciał ukarać, bo limit jeszcze nie wyrobiony :lol: tak jak napisali - jak nie będzie za co, to za ramki :twisted: . To tak jak co roku na początku zimy wszystkie onety itp. zamieszczają takie same artykułu tylko o odmrażaniu samochodu przy pracującym silniku. I faktycznie - to podlega pod mandat, ale nieraz trzeba wyżej postawić myślenie - jak skuć grubą warstwę zlodowaciałego śniegu bez rozgrzania samochodu? A Onet już daje wytyczne - razem z paragrafem :wink:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoTu niestety jest sedno
http://wiadomosci.wp.pl/kat,36474,ti...?ticaid=1149cc
Pierdolenie pod publikę które i tak nic nie zmieni poza nabiciem oglądalności reklam
Każda z grup uprzywilejowanych w naszym pięknym kraju połowę czasu pracy marnuję na biurokratyczne głupoty. Natomiast robią tak BO IM WYGODNIE W DANYM ZAWODZIE i tyle.
Komentarz
-
-
Można i dostać za potrącenie dzika
Kierowca samochodu osobowego potrącił dzika na Wale Miedzeszyńskim. Zwierzę nie przeżyło. Mężczyzna został ukarany mandatem.
"Kierowca samochodu osobowego potrącił dzika na Wale Miedzeszyńskim. Zwierzę nie przeżyło. Mężczyzna został ukarany mandatem.
- Kierowca skody jechał Wałem w kierunku centrum. Nagle w rejonie numeru 70 z jego prawej strony wyskoczył dzik. Niestety mężczyźnie nie udało się wyhamować i doszło do potrącenia - relacjonuje Tomasz Zieliński, reporter tvnwarszawa.pl. - Uderzenie było na tyle silne, że zwierzę zdechło na miejscu - dodaje.
Na miejsce przyjechała policja. - Kierowca został ukarany mandatem w wysokości 200 złotych. Jak tłumaczyli policjanci, wcześniej był znak ostrzegający przed dzikimi zwierzętami. Kierowcy więc są zobowiązani do wzmożonej uwagi - informuje Zieliński.
Dzik został zabrany przez łowczego. Nie było utrudnień w ruchu."
Nieważne, że zwierze mogło (a znam dobrze ten odcinek ulicy) wyskoczyć z krzaków tuż przy jezdni w ostatniej chwili - kierowca winien. A dzików w tej okolicy jest podobno istna plaga - w okolicach Falenicy, Józefowa, Otwocka i Karczewa.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78Pierdolenie pod publikę które i tak nic nie zmieni poza nabiciem oglądalności reklam
Sam mam kolegów w różnych branżach i wiem doskonale, co pewnie każdy z nas wie, że chłopaki w niebieskich mundrkach mają "plany mandatowe".
To żadna nowość. To, że w naszym rozumowaniu i pojęciu jest to debilne, to inna bajka...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miodowySam mam kolegów w różnych branżach i wiem doskonale, co pewnie każdy z nas wie, że chłopaki w niebieskich mundrkach mają "plany mandatowe".
To żadna nowość. To, że w naszym rozumowaniu i pojęciu jest to debilne, to inna bajka...
Komentarz
-
-
Skurwysyństwo, urzędasy sie dziwią ze spada zaufanie społeczeństwa do państwa jak na każdym kroku jak by mogli to by ostatnią złotówkę człowiekowi z kieszeni wykradli :!:
I Nie mam pretensji do urzędnika dolnego szczebla który "musi" wykonywać od górne normy ale do tych na gorze :!:
Firma jak nie ma ksy to tnie koszty a państwo polskie czym mniej ma tym więcej wydaje, szkoda ze my za to wszystko zapłacimy :!:
Sorry, ze przynudzam ale ostatnio co raz bardziej mnie to wszystko zaczyna wqrwiac :evil:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Trzeba rozwiązać wydziały ruchu drogowego - wyśle się na miejsce dziennikarza który cyknie parę fotek, kierujący samochodem dopowie swoje trzy grosze i wrzuci się to razem na neta a tam specjaliści zdalnie wskażą winnego zdarzenia drogowego. Patrole nie są potrzebne bo przecież każdy nawet jak łamie przepisy to "jadę niezgodnie z przepisami ale bezpiecznie". Kierowanie ruchem zbędne bo "nikt nie będzie mi mówił jak mam jechać". Kontrole trzeźwości zbędne bo"w Anglii można jeździć po pijaku" a po za tym "Niewyspany to takie samo niebezpieczeństwo jak pijany" itd.
Plany mandatowe były za komuny, są teraz i pewnie długo jeszcze będą - nie znaczy to, że każdy wystawiony mandat jest po to, żeby zrealizować plan. Takie myślenie niestety jest coraz bardziej popularne bo łatwiej stwierdzić "no tak plany mandatowe" niż "no tak dałem d*py". Jeśli ktoś chce Wam dać mandat za niewinność można go nie przyjmować. A prawda jest taka, że na drogach panuje dzicz, chamstwo i głupota.
Komentarz
-
-
aBencjusz, trzeba zwrócić uwagę ze większa cześć to mandaty za przekroczenie prędkości, mam wrażenie ze inne wykroczenia policję nie interesują wiec w ten sposób nie idzie wychować kierowców jak i zmienić ich nawyki.
Ostatnio przyjąłem na klatę 300zl i 8pkt, czekałem na wypisanie mandatu blisko 30min, stały 3 radiowozy i żaden nie ruszył dupska aby np sciągnąć gościa za jazdę lewym pasem czy wyprzedzanie na pasach, interesuje ich tylko i wyłącznie prędkość bo to jest czarno na białym...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, sam odpowiedziałeś na problem - po co mieli gonić!!! gościa na lewym, jak Ty do nich sam podjechałeś Sama oszczędność na paliwie.
[ Dodano: Pią 03 Kwi, 15 08:26 ]
Zamieszczone przez aBencjuszA prawda jest taka, że na drogach panuje dzicz, chamstwo i głupota.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Porywam się chyba z motyką na słońce ale co tam Policja na powiecie: masz w rejonie jedną góra dwie drogi krajowe na których jeśli chcesz patrolować to jeździsz po krajówce radiowozem przy którym raczej nikt nie będzie robił brzydkich rzeczy, więc siłą rzeczy stajesz i kontrolujesz stacjonarnie czyli kontrole + suszarka. Masz też kilka wiosek w których nie ma gdzie spychać się do rowu, wyprzedzać na trzeciego itp. więc siła rzeczy szukasz pijaków ewentualnie kontrole stacjonarne + suszarka. Jeśli ktoś jeździ po Polsce to najczęściej porusza się po terenach komend powiatowych. W dużych miastach jak najbardziej można patrolować i szukać wykroczeń innego typu. W mieście też często mieszkańcy sami proszą o suszarkę na konkretnej ulicy, albo suszy się w nocy na obrzeżach jak w centrum nie ma ruchu. Oczywiście pomijam patologie której się nic nie chce i najchętniej stałby i dłubał w nosie całą służbę, niestety na tylu ilu jest policjantów patologia też się zdarza. To z tym, że najchętniej policjant stoi z suszarką to też moim zdaniem nie prawda - jest to nudne, mało satysfakcjonujące i trzeba się naużerać z ludźmi.
Komentarz
-
-
Teraz zacznie się polowanie na kierowców:
Bądźcie gotowi: prezydent podpisał ustawę o nowych, ostrych karach dla kierowców. Co nam grozi?
Koniec z pobłażaniem dla piratów drogowych. W czwartek prezydent podpisał ustawę zmieniającą kary za łamanie przepisów ruchu drogowego. Już niebawem za przekroczenie dozwolonej prędkości o 50 km/h w obszarze zabudowanym policja będzie zabierać prawo jazdy.
Przepisy zaczną obowiązywać 30 dni od daty ich opublikowania w dzienniku ustaw przez Rządowe Centrum Legislacji. Prezes RCL Maciej Berek w rozmowie z "Wyborczą" mówi, że jak tylko prezydent przekaże ustawę, Centrum opublikuje ją w ciągu kilku, najpóźniej kilkunastu dni. Czyli ostre sankcje dla kierowców zaczną obowiązywać w drugiej połowie maja.
Nowe, surowe przepisy za łamanie prawa drogowego to efekt zaostrzenia w tym roku prawa karnego przez Sejm. Wnioskował o to rząd zaniepokojony drastycznymi wypadkami powodowanymi przez pijanych kierowców. Projekt zmian przygotowało MSW, Ministerstwo Sprawiedliwości oraz Ministerstwo Infrastruktury.
Rośnie liczba pijanych recydywistów
Statystyki policyjne pokazują co prawda, że spada liczba osób siadających za kierownicą po spożyciu alkoholu, ale rośnie liczba pijanych kierowców recydywistów. W 2011 r. skazano 10 039 drogowych recydywistów, w 2012 r. - już 12 527. Może to wynikać z łagodniejszego traktowania przez sądy pijanych kierowców. Z danych za 2012 r. wynika, że pierwszy wyrok za jazdę pod wpływem alkoholu w 98 proc. spraw kończył się zawieszeniem kary więzienia (gdy pijany spowodował wypadek - w 87 proc. spraw). Nawet recydywistów sądy nie posyłały do więzienia - zawieszały karę 69 proc. takich sprawców. Ponadto coraz więcej kierowców siadało za kierownicę mimo cofnięcia im prawa jazdy, bo do tej pory to było tylko wykroczenie, za które groził mandat.
Co się więc zmieni?
Wobec pijanych kierowców, oprócz kary więzienia i nawet dożywotniego orzeczenia zatrzymania prawa jazdy, sądy będą mogły orzekać również obowiązek zapłaty 5 tys. zł nawiązki na fundusz pomocy pokrzywdzonym (dla recydywistów - 10 tys. zł) lub 10 tys. zł na rzecz pokrzywdzonego.
Ustawa wprowadza obowiązek montażu w samochodach blokad alkoholowych. Alcolock uniemożliwi uruchomienie samochodu, gdy w wydychanym przez kierującego powietrzu poziom alkoholu przekroczy 0,1 mg/1 dm sześc. Alcolocki będą musiały montować osoby skazane za jazdę po alkoholu, gdy będą się starać o przywrócenie prawa jazdy.
Skończy się bezkarność za jazdę bez prawa jazdy po odebraniu go przez sąd. Będzie za to groziło do dwóch lat więzienia.
Kolejna nowość to surowa kara za łamanie limitów prędkości na terenie zabudowanym. Kierowca, który w obszarze zabudowanym przekroczy dozwoloną prędkość o minimum 50 km/godz., straci prawo jazdy na trzy miesiące. Zabierze mu je od razu policjant. Jeśli mimo to dalej będzie jeździć bez prawa jazdy, może stracić uprawnienia na dłużej. Jeżeli osoba ta będzie w dalszym ciągu prowadzić pojazd bez prawa jazdy, trzymiesięczny okres, na jaki zatrzymane zostało prawo jazdy, będzie przedłużony do pół roku. W przypadku ponownego prowadzenia pojazdu w przedłużonym okresie, starosta wyda decyzję o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdem.
Sankcje za przewożenie zbyt wielu osób
Nowością w znowelizowanym kodeksie karnym są też sankcje za przewożenie zbyt wielu osób. Życie daje przykłady. Na początku lutego zatrzymano kierowcę, który dziewięcioosobowym busem przewoził 43 Rumunów jadących do pracy w Szwecji. Posłowie pamiętali też wypadek pod Nowym Miastem nad Pilicą w 2010 r. Zginęło wtedy 18 osób jadących busem do pracy w sadzie.
Kierowcy, którzy będą przewozić o co najmniej dwie osoby za dużo, niż pozwala na to wpis w dowodzie rejestracyjnym, stracą prawo jazdy na trzy miesiące.Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez doctoreKolejna nowość to surowa kara za łamanie limitów prędkości na terenie zabudowanym. Kierowca, który w obszarze zabudowanym przekroczy dozwoloną prędkość o minimum 50 km/godz., straci prawo jazdy na trzy miesiące. Zabierze mu je od razu policjant. Jeśli mimo to dalej będzie jeździć bez prawa jazdy, może stracić uprawnienia na dłużej. Jeżeli osoba ta będzie w dalszym ciągu prowadzić pojazd bez prawa jazdy, trzymiesięczny okres, na jaki zatrzymane zostało prawo jazdy, będzie przedłużony do pół roku. W przypadku ponownego prowadzenia pojazdu w przedłużonym okresie, starosta wyda decyzję o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdem.
Juz skonczyli zabieranie DR aut na zagranicznych numerach rejestracyjnych, bo jeszcze kilka lat temu panowal taki zwyczaj.
Komentarz
-
-
Mogą mnie niektórzy zlinczować, ale od 1990 roku przejechałem prawie 500.000 km - tak lekko licząc. Nie powiem, że jeździłem zgodnie z przepisami - wiadomo głównie prędkość. Ale nikt mi nie wmówi - wiadomo, że wraz z prędkością wzrasta ryzyko, ale to nie prędkość zabija!!! tylko głupota !!!. ja nie miałem ani jednej kolizji z kimś z mojej winy - nikt nie miał nic przeze mnie zrobione.
Jeśli jeździmy z głową - to nawet jak trochę przekroczymy prędkość uważając na warunki i innych nie jest top takie bardzo groźne. Widzę na co dzień idiotów jeżdżących wolno i powodujących takie maniany, że ... Wiadomo są też debile - byle depnąć do dechy i zap... lać, a le to nie to samo co mimo wszystko rozsądna jazda choć trochę szybsza.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz